Bortisztítás – derítés

Az egyszer fejtett újbor tisztító kezelésének szükségességét a szemmel látható és főleg a láthatatlan zavarosító anyagok jelenléte indokolja, ugyanis ezek az anyagok hátrányosan hatnak a bor illatának, ízének kifejlődésére. A derítés során olyan derítőszereket juttatunk a borba, amelyek pehelyképződésre és ülepedésre képesek, miközben magukkal ragadják a zavarosságot okozó anyagokat. Szakszerű munka esetén az összes derítőanyag a hordó, az üvegballon a rozsdamentes tartály fenekén, a seprőben gyűlik össze. A derítés nemcsak megtisztítja a bort, hanem kedvezően hat annak élvezeti értékére, segíti fejlődését is.

A derítés sikere érdekében ügyeljünk a következőkre:

  • A bor nyugodt, mozgásmentes legyen, hogy semmi ne zavarja az ülepedést.
  • A derítőanyagot és mennyiségét helyesen és pontosan válasszuk meg. Erre nézve az előzetesen végrehajtott próbaderítés ad eligazítást.
  • A felhasználandó derítőszer jó minőségű, kifogástalan, a derítés végrehajtása szakszerű legyen.
  • Helyesen válasszuk meg a derítés idejét: a fejtést követően 1-2 héttel a legnagyobb a zavarodás, ekkor derítsünk.
  • A leülepedett derítési aljról időben (10-14 nap múlva) fejtsük le a megtisztult bort.

Derítési módszerek: csersav-zselatinos, bentonitos, tojásfehérjés.

 

(Forrás: Mercz Árpád: A must és a bor egyszerű kezelése)

Kategória: Tanácsok | A közvetlen link.