A szüreti előkészület nem más, mint a szőlőtermés betakarításához, feldolgozásához és elhelyezésével szükséges eszközök, edények, gépek, helyiségek rendbe hozása. Akkor kapunk egészséges, tiszta ízű bort, ha nagy figyelmet fordítunk a tisztasága, ezért a szüreti munkákat alapos előkészületekkel kezdjük.
Helyiség tisztítása
Az előkészületeket a présház, a borospince rendbetételével kezdjük. Távolítsunk el minden felesleges, nem a borkészítéshez, bortároláshoz szolgáló eszközt, anyagot. Erős szagú anyagokat (festék, fűtőolaj, benzin) nem tároljunk borospincében, mert szagukat átveheti a must, a bor. Ugyanígy kerüljük a burgonya, káposzta és a gyümölcsfélék borral való együttes raktározását. A helyiségek beton- vagy fapadozatát alaposan mossuk, súroljuk fel. A nagytakarítás végén 100 légköbméterenként 4-5 szelet kénlapot elosztva égessünk el. A szellőzőket ilyenkor zárjuk be. Egy nap múlva alaposan szellőztessünk ki.
Edények előkészítése
- Hordók tisztítása (alapos tisztogatás után diópáccal kenjük be)
- Műanyag edények (gőzöljük, utána meleg 1-2 %-os szódás oldattal áztassuk. Ajánlatos 0,5 %-os borkénes vízzel, egy hétig tartani)
- Üvegedények
- Rozsdamentes tartályok (felületét enyhén lúgos vizes kendővel töröljük át)
- Gumi vagy műanyag csövek (1-2%-os langyos szódaoldattal áztassuk, majd alaposan mossuk át)
Gépek előkészítése
A szőlőfeldolgozásnál használt gépeket is gondosan ápoljuk. A festett felületeket mázoljuk le újra saválló festékkel. A kenőhelyeket kenjük be gépzsírral, és végezzük el a próbajáratást.
Anyagok beszerzése
Idejében szerezzük be a must és a bor kezeléséhez használt anyagokat. A szakszerű must és borkezeléshez fontos, hogy legyen hőmérőnk, mustfokolónk, szeszfokolónk.
Szükséges kezelő anyagok:
- Borkén
- Kénlap
- Fajélesztő
- Élesztő tápsó
- Pektinbontó enzim
- Deriton vagy Tükrös derítő
- Aktív szén (íz és illathibák megszüntetéséhez)
- Szénsavas mész (túl savas bor javításához)