SZÜRETI ELŐKÉSZÜLETEK

A szüreti előkészület nem más, mint a szőlőtermés betakarításához, feldolgozásához és elhelyezésével szükséges eszközök,  edények, gépek, helyiségek rendbe hozása. Akkor kapunk egészséges, tiszta ízű bort, ha nagy figyelmet fordítunk a tisztasága, ezért a szüreti munkákat alapos előkészületekkel kezdjük.

Helyiség tisztítása

Az előkészületeket a présház, a borospince rendbetételével kezdjük. Távolítsunk el minden felesleges, nem a borkészítéshez,  bortároláshoz szolgáló eszközt, anyagot. Erős szagú anyagokat (festék, fűtőolaj, benzin) nem tároljunk borospincében, mert szagukat átveheti a must, a bor. Ugyanígy kerüljük a burgonya, káposzta és a gyümölcsfélék borral való együttes raktározását. A helyiségek beton- vagy fapadozatát alaposan mossuk, súroljuk fel. A nagytakarítás végén 100 légköbméterenként 4-5 szelet kénlapot elosztva égessünk el. A szellőzőket ilyenkor zárjuk be. Egy nap múlva alaposan szellőztessünk ki.

Edények előkészítése

  • Hordók tisztítása (alapos tisztogatás után diópáccal kenjük be)
  • Műanyag edények (gőzöljük, utána meleg 1-2 %-os szódás oldattal áztassuk. Ajánlatos 0,5 %-os borkénes vízzel, egy hétig tartani)
  • Üvegedények
  • Rozsdamentes tartályok (felületét enyhén lúgos vizes kendővel töröljük át)
  • Gumi vagy műanyag csövek (1-2%-os langyos szódaoldattal áztassuk, majd alaposan mossuk át)

Gépek előkészítése

A szőlőfeldolgozásnál használt gépeket is gondosan ápoljuk. A festett felületeket mázoljuk le újra saválló festékkel. A kenőhelyeket kenjük be gépzsírral, és végezzük el a próbajáratást.

Anyagok beszerzése

Idejében szerezzük be a must és a bor kezeléséhez használt anyagokat. A szakszerű must és borkezeléshez fontos, hogy legyen hőmérőnk, mustfokolónk, szeszfokolónk.

Szükséges kezelő anyagok:

  • Borkén
  • Kénlap
  • Fajélesztő
  • Élesztő tápsó
  • Pektinbontó enzim
  • Deriton vagy Tükrös derítő
  • Aktív szén (íz és illathibák megszüntetéséhez)
  • Szénsavas mész (túl savas bor javításához)
Kategória: Tanácsok | A közvetlen link.