A bor palackozása

Palackozni csak teljesen stabilra kezelt bort szabad, a palackozásra szánt bort elő kell készíteni, és állóképességi próbáknak kell alávetni.

 

Előkészítés szempontjából döntő fontosságú a megfelelő kénezés és a fehérjestabilitás, és a borkőkiválások megelőzése. A jól és jó időben végzett alapkénezés után általában ilyenkor már csak kiegészítő kénezésre van szükség. A száraz borokat kb. 40 mg/l-es, míg a maradék cukrot tartalmazó borokat kissé több, 45-50 mg/l-es szabadkénessav-szintre kell a palackozás előtt kb. 1-2 héttel beállítani. Az újborkezelés során jól végzett bentonitos derítés elvileg biztosítja a fehérjestabilitást, de a palackozás előtt érdemes erről jól meggyőződni.

 

Levegőpróba: A borból előzőleg 60-70%-os alkohollal, majd borral kiöblített, vízfehér színű 0,7-1l-es palackot félig, háromnegyedig megtöltünk, és a palack tartalmát háromszor összerázzuk. Majd rázás után a palack száját szabaddá tesszük. A steril vattadugóval bedugott palackot 18-25°C-os helyen tartjuk egy héten át. Ha a bor tisztasága megváltozik, úgy további kezelése (derítés, szűrés) szükséges.

Melegpróba: A próbára lepalackozott, ledugaszolt néhány palackból egyet 7 napig 30-.35°C hőmérsékleten tartunk. A stabil bor tiszta marad. (1-2dl bor melegre (50°C) helyezve 3-4 napig)

Hidegpróba: Egy lezárt palack bort 7 napig -2…+5°C hőmérsékletű helyen tartunk. Borkőkiválás nem keletkezhet. (1-2dl bor hűtőszekrénybe tenni 4-5 napra)

Rázópróba: Egy ledugaszolt palacknyi bort, rázógépen 6 napon át, napi 8 óra hosszan rázatunk, 60-85 percenkénti lengésszámmal. A bor változást nem szenvedhet.

 

A palackok előkészítése során előbb gondosan megtisztítjuk őket, majd sterilizáljuk. 2%-os kénessavas vízből (pl. 10 liter vizet kevés citromsavval megsavanyítunk, majd feloldunk benne 40 dkg borként) kb. ¼ deciliterrel a palackokat kiöblítjük. A sterilizált palackokat a megtöltés előtt 15-20 percig buktatott helyzetben, feltétlenül ki kell csepegtetni. Ha gyári, új palackot használunk, elegendő csak öblíteni steril vízzel (ezt legkönnyebben forralással tudunk előállítani).

 

A dugók előkészítésekor először 4-6 órás hidegvizes áztatást végzünk. Az áztatási idő a felére csökkenthető, ha 35-45°C-os (ennél melegebb víz káros a dugó anyagára!) vizet használunk. Ezután 1%-os kénessavas vízzel végzünk 4-6 órás áztatást. VAGY A felhasználás előtt közvetlenül 5-10 percig a palack sterilizálásához készített, és ebből félretett kénessavas vízben tartva csírátlanítsuk a dugókat is. Utána öblítsük le és felhasználásig fedett edényben tartva szikkasszuk meg azokat.

 

A dugaszológép sterilizálásakor 1%-os kénessavoldattal alaposan mossuk ki a gép dugószorító szerkezetét. Steril vízzel többször átöblítjük.

 

Legkedvezőbb töltési szint: a dugó és a bor felszíne közt kicsi, 2-4 cm3 a légtér. A bor ilyen esetben legyen legalább pincehőmérsékletű, nehogy egy későbbi felmelegedés okozta hőtágulás kinyomja a dugót.

 

A megtöltött palackokat mielőbb be kell dugaszolni. A dugaszoló kénessavoldatban sterilizált műanyag kesztyűs bal kezével előbb dugót helyez a gép dugószorító szerkezetébe. Működtetve a gépet, a dugót a dugócsatorna alsó széléig szorítja. Jól kicsavart, sterilizált dugótörlővel a dugó alját szárazra törli. Ezután palackot helyez a gépbe és a dugót a palack nyakába üti.

Kategória: Tanácsok | A közvetlen link.