Borbetegségek és borhibák kezelése

Barnatörés

A bor zavaros, színe barna vagy levegőn megbarnul; szaga aszalt gyümölcsre, íze kenyérhéjra emlékeztet.

Kezelése: erős kénezés, aktív szenes kezelés, csersav-zselatinos derítés.

 

Virágosodás

A bor felületén fehér színű hártya van; néha üressé, levegőízűvé válik a bor.

Kezelése: szűrés tiszta tartályba, kénessavszint kiegészítése, tartály teletöltése.

 

Ecetesedés

A bor szaga és íze karcoló, ecetes vagy sósborszeszre emlékeztető.

Kezelése: enyhébb esetben pasztőrözés után házasítás. Nagyobb mértékben ecetes bor nem javítható. Tartályok, eszközök fertőtlenítése!

 

Kénhidrogénszag

A bornak záptojás szaga és íze van. Súlyosabb esetben a kénhidrogénhez fokhagyma és gumiszag és íz társul.

Kezelése: átfejtés szellőztetéssel, majd kénezés.

 

Seprőbomlás

A bornak seprőszaga és íze van (a bor túl sokáig maradt seprőn).

Kezelése: átfejtés, kénezés, csersav-zselatinos vagy bentonitos derítés.

 

Keseredés

A bor keserű ízű, zavaros, levegőn barnul.

Kezelése: enyhébb esetben pasztőrözés, kénezés, csersav-zselatinos derítés, aktív szenes kezelés, házasítás. Tartályok, eszközök fertőtlenítése!

 

Egéríz

A bornak az egérvizelet szagára emlékeztető íze van, amelyet bor lenyelése után néhány másodperccel lehet érezni. Néha a bor szaga is hasonló.

Kezelése: kénezés, savemelés, házasítás, súlyosabb esetben áterjesztés.

 

Muskátliíz

A bor szaga és íze a muskátli levének szagára emlékeztet.

Kezelése: megengedett eljárásokkal nem szüntethető meg, csak házasítással csökkenthető.

 

Kocsány íz

A bornak kellemetlen, húzós, fanyar kocsányíze van.

Kezelése: zselatinderítés, súlyosabb esetben aktív szenes kezelés.

 

Avas íz

A bornak fáradt, avas íze van.

Kezelése: áterjesztés, házasítás fiatal borral.

 

Penészíz

A bornak penészes, dohos szaga és íze van.

Kezelése: átfejtés, kénezés, csersav-zselatinos derítés, esetleg aktív szenes kezelés.

 

Poshadt íz

A bornak poshadt hordószaga és íze van.

Kezelése: fejtés, levegőztetés, csersav-zselatinos derítés, esetleg aktív szenes kezelés.

 

Dugóíz

A bornak dugószaga és íze van.

Kezelése: többnyire csak a fogyasztónál derül ki, ezért nem javítható.

 

(Forrás: Török Sándor – Borászok zsebkönyve)

 

 

 

Kategória: Tanácsok | A közvetlen link.