Barnatörés
A bor zavaros, színe barna vagy levegőn megbarnul; szaga aszalt gyümölcsre, íze kenyérhéjra emlékeztet.
Kezelése: erős kénezés, aktív szenes kezelés, csersav-zselatinos derítés.
Virágosodás
A bor felületén fehér színű hártya van; néha üressé, levegőízűvé válik a bor.
Kezelése: szűrés tiszta tartályba, kénessavszint kiegészítése, tartály teletöltése.
Ecetesedés
A bor szaga és íze karcoló, ecetes vagy sósborszeszre emlékeztető.
Kezelése: enyhébb esetben pasztőrözés után házasítás. Nagyobb mértékben ecetes bor nem javítható. Tartályok, eszközök fertőtlenítése!
Kénhidrogénszag
A bornak záptojás szaga és íze van. Súlyosabb esetben a kénhidrogénhez fokhagyma és gumiszag és íz társul.
Kezelése: átfejtés szellőztetéssel, majd kénezés.
Seprőbomlás
A bornak seprőszaga és íze van (a bor túl sokáig maradt seprőn).
Kezelése: átfejtés, kénezés, csersav-zselatinos vagy bentonitos derítés.
Keseredés
A bor keserű ízű, zavaros, levegőn barnul.
Kezelése: enyhébb esetben pasztőrözés, kénezés, csersav-zselatinos derítés, aktív szenes kezelés, házasítás. Tartályok, eszközök fertőtlenítése!
Egéríz
A bornak az egérvizelet szagára emlékeztető íze van, amelyet bor lenyelése után néhány másodperccel lehet érezni. Néha a bor szaga is hasonló.
Kezelése: kénezés, savemelés, házasítás, súlyosabb esetben áterjesztés.
Muskátliíz
A bor szaga és íze a muskátli levének szagára emlékeztet.
Kezelése: megengedett eljárásokkal nem szüntethető meg, csak házasítással csökkenthető.
Kocsány íz
A bornak kellemetlen, húzós, fanyar kocsányíze van.
Kezelése: zselatinderítés, súlyosabb esetben aktív szenes kezelés.
Avas íz
A bornak fáradt, avas íze van.
Kezelése: áterjesztés, házasítás fiatal borral.
Penészíz
A bornak penészes, dohos szaga és íze van.
Kezelése: átfejtés, kénezés, csersav-zselatinos derítés, esetleg aktív szenes kezelés.
Poshadt íz
A bornak poshadt hordószaga és íze van.
Kezelése: fejtés, levegőztetés, csersav-zselatinos derítés, esetleg aktív szenes kezelés.
Dugóíz
A bornak dugószaga és íze van.
Kezelése: többnyire csak a fogyasztónál derül ki, ezért nem javítható.
(Forrás: Török Sándor – Borászok zsebkönyve)