Savtompítás és savnövelés

Az első fejtés utáni erősen savas bort savtompítással tehetjük kellemesen fogyaszthatóvá. Munkánkat nagy figyelemmel végezzük, mivel a savak fontos alkotórészei a bornak (az alkohol mellett a sav az, ami jól kezelhetővé és állóképessé teszi a bort).

Először mindig a bevált természetes eljárási módszerekkel igyekezzünk kellemesen élvezhetővé tenni a túl savas italt: erősen savas bort lággyal házasítva próbáljuk javítani. A minél jobb savtompítás érdekében hasznos próbaházasítást végezni. Továbbá hideg kezeléssel is mérsékelhetjük a savtartalmat: a túl savas bort vigyük minél hidegebb helyre, ahol ennek hatására borkő, borkősavas mész válik ki. Az üledéket majd fejtéssel könnyel eltávolíthatjuk.

Ha az előbbi módszerek nem járnak megfelelő eredménnyel, akkor vegyszerrel, szénsavas mésszel kell savtompítanunk, amely a borhoz keverve leköti a szabad savak egy részét, majd leülepszik és így majd eltávolítható. A szakszerű kezelésre nagy figyelmet fordítsunk, mert a túlzott mértékű savcsökkentés borunkat jellegtelen, üres ízűvé teheti. 100liter borból egy ezrelék (1g/liter) borkősavat 67 gramm szénsavas mésszel távolíthatunk el. 100 literenként 200 grammnál több szert azonban ne adagoljunk, mert az ital lúgos ízűvé válik. A legkedvezőbb szermennyiséget próbasavcsökkentéssel állapítsuk meg. A savtompított bort nyílt fejtéssel 3-6 hét múlva fejthetjük le az üledékről.

 

Savhiányos bor esetén: 1-2 gramm/liter borkősav vagy citromsav adagolásával segíthetünk, hogy borunk harmonikusabb legyen. A kedvező kezelőanyag mennyiségét ebben az esetben is próbával állapítsuk meg.

 

(Forrás: dr. Szent-Miklóssy Ferenc – Kerti Kalendárium 2014.)

Kategória: Tanácsok | A közvetlen link.